Joskus elämme illuusiossa, että elämä koostuu isoista muutoksista ja murroksista. Ajatellaan, että onnea saavutetaan kertaluontoisilla tapahtumilla kuten lottovoitto, uuden täydellisen työpaikan putoaminen syliin, “sen oikean” löytyminen, laihduttaminen pikadietillä tai treenaaminen muutamassa viikossa “rantakuntoon”.
Todellisuudessa elämä muodostuu pienistä arkisista valinnoista, jotka usein jäävät helposti tiedostamatta. Elämä rakentuu pitkälti rutiinien varaan, olemmepa niistä tietoisia tai emme. Se mikä on elämänlaatumme riippuu paljolti siitä, mitä syömme päivittäin, paljonko liikumme viikon aikana, ketä tapaamme, miten käytämme vapaa-aikamme (luemmeko ja kehitämme itseämme vai kulutammeko sen pelaamiseen tai Netflixiin?).
On tutkittu, että menestyneimmät ihmiset ovat rakentaneet menestyksensä vahvojen ja pysyvien rutiinien varaan. He eivät ole vain ihmisiä, joita on “onni potkaissut”. Menestyminen ja merkityksellinen elämä vaatii työtä. Paljon työtä. Ja se tarkoittaa rutiinien muodostamista osaksi päivittäistä arkea.
On erilaisia laskentatapoja kauanko rutiinin muodostuminen kestää, mutta yksi paljon käytetty on 21/90 sääntö. Rutiinin syntyminen vaatii 21 toistoa/päivää ja elämäntapa muodostuu kun rutiinia ylläpidetään kolmen kuukauden ajan.
Rutiinien rakentaminen tehokkaiksi ja hyvää elämää tuottaviksi lähtee siitä, että tulemme tietoisiksi valinnoistamme. Se onnistuu pitämällä kirjaa vaikkapa viikon ajan siitä mitä esimerkiksi syömme tai paljonko liikumme. On erilaisia tapoja seurata sitä paljonko vaikkapa käytämme somea tai saamme syvää palauttavaa unta.
Kun tulemme tietoisiksi tavoistamme, voimme alkaa muuttamaan niitä. On todella vaikeaa luoda rutiini tyhjästä, joten siksi on hyvä käyttää jo olemassa olevia tapoja pohjalla. Esimerkiksi ruokavalion osalta on paljon helpompaa vaihtaa herkut terveellisimpiin vaihtoehtoihin mielitekojen yllättäessä kuin kokonaan pidättäytyä syömästä.
On tärkeää miettiä miksi jotain rutiinia alkaa rakentamaan. Miksi haluan laihtua? Miksi haluan vähentää somen käyttöä? Miksi alkaisin lukea ja kehittää itseäni säännöllisesti? Miksi haluaisin alkaa säästämään ja huolehtimaan taloudestani paremmin? Jos emme tiedä mikä on pohjimmainen motiivimme muutokselle, on todella vaikea ylläpitää rutiinia kovin pitkään.
Kirjassaan The Compound Effect Darren Hardy kuvailee vakuuttavasti, kuinka hyvin pienet muutokset ja teot tehtynä säännönmukaisesti tuottavat uskomattomia tuloksia. Vain 300 kcal lisääminen ruokavalioon tai poistaminen siitä vaikuttaa 40 tarkasteluvälillä uskomattoman paljon. Jos valitsemme liikkua tunnin enemmän viikossa, kertautuu moninkertaisesti vuosien saatossa. Kyse on pienistä valinnoista, ei raskaista ja valtavista elämänmuutoksista pienen ajan sisällä.
Hyvät ja terveet rutiinit ovat onnellisen ja merkityksellisen elämän perusta. Elämän tasapainottaminen on lopulta helpompaa kuin kuvittelemme. Se vain vaatii rohkeutta ylittää mukavuuskynnys ja nähdä alussa paljon vaivaa. Kun rutiinit ovat paikallaan, ne ovat sitä todella: elämä rullaa omalla painollaan ja aivokapasiteettia voi käyttää johonkin muuhun.
Vinkki: tärkeimmät rutiinit tapahtuvat heti heräämisen jälkeen ja juuri ennen nukkumaan menoa. Koska jokainen päivä alkaa heräämisellä ja päättyy nukkumaan menoon, niiden ympärille on helppo rakentaa rutiineita, jotka toistuvat päivästä toiseen.