Greg McKeown popularisoi essentialismin käsitteen kirjassaan Essentialism – The Disciplined Pursuit of Less. McKeown kirjoittaa elämänhallinnasta ja priorisoimisesta hyvin perustavaa laatua olevalla tavalla, kuitenkin yksinkertaisesti ja helposti lähestyttävästi.

Essentialismissa on kolme pääperiaatetta:

  1. Kyky tehdä itsenäisiä päätöksiä: meillä on valta päättää miten käytämme aikamme ja energiamme.
  2. Vain hyvin harvat asiat ovat oikeasti todella tärkeitä: melkein kaikki muu on pelkkää hälyä ympärillämme.
  3. Vaihtokauppojen välttämättömyys: me emme voi saada kaikkea emmekä tehdä kaikkea, mitä haluaisimme. Meidän täytyy tehdä valintoja eri vaihtoehtojen välillä.

Periaatteet kuulostavat lapsellisen yksinkertaisilta, mutta ovat äärimmäisen vaikea toteuttaa arjessa. Tiedämme kyllä järjen tasolla että meillä on valta päättää elämästämme, mutta miksi silti annamme ympäristön odotusten ja paineiden pyöritellä meitä holtittomasti?

Tiedämme, että oikeasti vain harvat asiat ovat todella tärkeitä, mutta miksi käytämme silti aikaamme joutavanpäiväiseen tekemiseen, jolla ei ole lopulta merkitystä suuren kuvan kannalta? Ja vieläpä annamme näiden mitättömien ja merkityksettömien asioiden stressata meitä.

On myös maalaisjärkeä, että elämässä on tehtävä vaihtokauppoja. Miksi silti niin usein ajattelemme, että saamme mahdutettua kaiken kalenteriin ilman vaihtokauppoja? Miksi “voin saada sekä–että” -ajattelu hallitsee arkeamme? Sen sijaan että kysymme “miten saan tämän kaiken toimimaan” pitäisi kysyä “mikä on todella tärkeää ja minkä ongelman haluan ratkaista?”

McKeown viitoittaa kolmivaiheisen prosessin elämän selkeyttämiseen. Hän käyttää metaforana vaatekaapin siivoamista, jossa 1. ensin erotellaan pidettävät niistä, joista luovutaan, 2. eliminoidaan tarpeettomat ja 3. luodaan prosessi, jolla ylläpidetään järjestystä ettei sekasorto pääse uudelleen valtaamaan kaappia.

  1. Explore: Erota todella tärkeät asiat toissijaisista
  2. Eliminate: Eliminoi kaikki turha ja toissijainen
  3. Execute: Poista esteet toiminnan edeltä ja luo systeemi järjestyksen ylläpitämiseksi

Kirjassaan McKeown käsittelee myös konkreettisia elämänhallintaan liittyviä kysymyksiä kuten vetäytyminen reflektoimaan, leikkisyyden palauttaminen elämään, oppiminen sanomaan ei ja luopumaan aikaa vievistä ja turhista sitoumuksista, asettamaan rajoja, ajankäytön oppimista, priorisointia, unen ja levon tärkeyttä jne.

Mitä seuraavaksi?

Lisää teoriaa

Aiheeseen liittyviä treenejä

 

Lähteet ja aiheesta muualla:

  • Greg McKeown: Essentialism – The Disciplined Pursuit of Less