6 types of Working Genius (Patrik Lencioni)

Kuusi nerokkuustyyppiä


Lencionin kehittelemä malli antaa helposti lähestyttävän kulman omien työtapojen ja työnkuvan tarkastelemiseen. Tällä yksinkertaisella mallilla löydät itsestäsi niin nerokkuudet, kompetenssit kuin turhaumatkin. Kyse on siitä, että jokaisella meistä on erilaisia toimintatapoja, ”nerokkuuksia”, joista nautimme ja jotka antavat meille energiaa. Näiden tunnistaminen on tärkeää, jotta työn sisällöstä huolimatta pääsisi aina työskentelemään itselle ominaisilla tavoilla. Sen lisäksi on toisia, jotka sujuvat keskinkertaisesti ja sellaisia, jotka turhauttavat meitä.

Oletko valmis? Sukelletaan mallin sisään!

Kuusi nerokkuustyyppiä

Kuusi nerokkuutta

 

Ihmettely: Ensimmäinen nerokkuus on tapa katsella ympäristöä, esittää kysymyksiä ja ihmetellä. Näille ihmisille on tyypillistä tietynlainen ”omiin ajatuksiin hukkuminen”, uteliaisuus vaihtoehtoisiin ajattelutapoihin ja status quon haastamiseen.

Kehittely: Toinen nerokkuus on uusien ajatusten synnyttäjä. Näillä ihmisillä on luontainen kyky niin sanotusti nyhjäistä tyhjästä, luoda uutta ja innovatiivista. Vaikka kaikkia kuutta tyyppiä nimitetään nerokkuudeksi, tämä tyyppi on se mistä yleensä käytetään nimitystä ”nero”.

Arviointi: Kolmas nerokkuus on pohtija, joka näkee uhat ja mahdollisuudet, jopa minimaalisilla lähtötiedoilla. Nämä ihmiset pystyvät usein arvioimaan ideoita ja haastamaan ajattelua niin, että tuloksena on arvokasta ja kokonaisvaltaista palautetta.

Kutsunta: Neljäs nerokkuus on mukaanottamista, motivointia ja ihmisten kannustamista. Näillä ihmisillä on kyky saada ihmiset liikkeelle ja kohti uusia ajatuksia. Heitä ei myöskään haittaa taivutella ihmisiä kohti parempaa tulevaisuutta.

Kannattelu: Viides nerokkuus on auttamista ja tukemista. Nämä ihmiset ovat heti valmiina tukemaan toisia kohti heidän päämääriään. Toisin kuin edellinen nerokkuus, nämä henkilöt ovat aina vastaanottajan ehdoilla liikkeellä, ja tätä harvoin edes tunnistetaan nerokkuudeksi.

Sitkeys: Kuudes ja viimeinen nerokkuus on lujuutta päämäärän saavuttamiseksi, suomalaisittain sisua. Näille ihmisille on tyypillistä maaliviivan saavuttaminen aina määräajassa, ja luontaisesti motivoituminen tarkkuuden ja laadun suhteen. He puskevat haasteiden läpi kohti tavoitetta.

Nerokkuus vs. kyvykkyys vs. turhauma

Jokaisella ihmisellä on kaksi luontaista nerokkuutta, kaksi luontaista kyvykkyyttä ja kaksi luontaista turhaumaa. Nerokkuuden alueella työskentely antaa energiaa ja iloa ja usein ihmiset, jotka saavat työskennellä omalla nerokkuudellaan, pystyvät tekemään pitkiäkin pätkiä väsymättä. Kyvykkyyksien kanssa puolestaan pystyy työskentelemään, ehkä jopa erinomaisesti, mutta ne eivät samalla tavalla tuota energiaa ja siksi pitkällä jänteellä saattavat tuntua raskailta, mikäli ei koskaan pääse omalle nerokkuuden alueelle. Turhaumat ovat niitä, joita mielellään vältämme. Tämä ei tarkoita, että näitä ei pystyisi lainkaan tekemään, mutta ne syövät paljon energiaa ja se tarkoittaa nopeampaa väsymistä.

Lencioni käyttää kirjassaan kahviesimerkkiä näiden kolmen kategorian selventämiseen. Nerokkuus on kuin kaataisit kahvia termospulloon ja sulkisit sen tiiviisti. Se säilyttää lämpöenergiansa pitkän aikaa. Kyvykkyyksiä voi ajatella tavallisena kahvikuppina, jossa saattaa olla kansi päällä tai sitten ei. Molemmissa tapauksissa se jäähtyy ennen pitkää. Turhaumat puolestaan ovat kuin kertakäyttökuppi, jonka pohjassa on reikä. Sen lisäksi että se jäähtyy nopeasti, se myös valuttaa kahvin ulos.

Jatkostepit

 

Haluaisitko keskustella aiheesta lisää jonkun kanssa tai ehkä teettää testin koko tiimillesi? Ota meihin yhteyttä, niin järjestetään asia!

Mitä seuraavaksi?