Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että tässä on kaikista kymmenistä osaamistani taidoista ehkä se keskeisin. Ilman dialogia vuorovaikutukseni ympäristön ja ympäröivien ihmisten kanssa jäisi auttamatta vajaaksi. Mutta mistä oikein on kyse kun puhutaan dialogista? Eikö se ole sama asia kuin keskusteleminen?

Dialogi menee paljon syvemmälle kuin ainoastaan keskusteleminen, väitteleminen tai ajatusten vaihtaminen. Dialogin tavoitteena on aina syvempi ymmärtäminen. Siihen päästään yhdistämällä koko porukan tai tiimin ajattelu. Dialogissa ei ole kymmentä ihmistä omine ajatuksineen, vaan yksi tiimi ajattelemassa yhdessä.

William Isaacsin dialogi koostuu neljästä kohdasta:

1. Kuuntele

Kuunteleminen on paljon syvempää kuin sanojen kuunteleminen. Kuuntele muiden ajatuksia. Kuuntele heidän ennakkoluulojaan, pelkojaan ja toiveitaan. Kuuntele todellisuutta, jossa he elävät. Kuuntele ymmärtääksesi, älä vastataksesi. Kuuntelemalla tarkasti opit paljon.

2. Kunnioita

Kunnioita kuulemiasi asioita. Olemme kaikki yhtä lailla ihmisiä. Johtamisen uudessa normaalissa olemme kaikki yhtälailla vastuussa eteenpäin menemisestä. Sinun mielipiteesi on yhtä arvokas kuin toisen, koska tarkoitus ei ole arvottaa erilaisia ajatuksia ja uskomuksia, vaan ajatella yhdessä. Joskus voi olla vaikeaa kunnioittaa ihmistä, joka on ehkä tehnyt jotain väärin. Hänen ajatuksensa ovat silti arvokkaita, koska hän on yhtälailla ihminen.

3. Odota

Suomessa tämä kohta ei ehkä ole yhtä vaikea kuin jossain muualla päin maailmaa, mutta yhtäkaikki tähänkin on keskityttävä. Odottaminen isomman porukan dialogissa on ensiarvoisen tärkeää. Älä odota vain omaa vuoroasi muita keskeyttämättä, vaan odota jos vaikka joku muu sanoisi saman ajatuksen kuin sinä. Dialogissa tärkeää ei ole että kuka sanoo, joten voit huoletta antaa saman ajatuksen tulla toisen ihmisen suusta. Kyse ei ole sinun egostasi, vaan yhdessä ajattelemisesta.

4. Puhu suoraan

Lopulta on aika puhua ja silloin on puhuttava suoraan. Älä puhu kuin kissa kuumaa puuroa kierrellen, vaan mene asiaan. Puhu todellisia mielipiteitäsi, pelkojasi, unelmiasi. Miten kukaan muuten voisi kuulla todellista sinua? Älä jää jaarittelemaan, vaan ole ytimekäs, koska kyse ei vieläkään ole sinusta ja sinun sanoistasi, vaan yhdessä ajattelemisesta. Pidä huoli että sanasi tuovat lisäarvoa yhteiseen ajatteluun.

 

Jos kaikista näistä kohdista pidetään huoli, voidaan synnyttää todellisia innovaatioita. Kyse ei ole enää yksilön egosta tai ajatuksista, vaan yhteisistä tuloksista. Dialogissa on yhteinen päämäärä, ja kaikki pyrkivät sitä päämäärää kohti.

Sitä on yhdessä ajattelemisen taito. Helppoa käsittää, mutta vaikeaa toteuttaa.